Hoe werkt gratis downloaden?

‘Hoe werkt gratis downloaden?’ Dat is een veelgestelde vraag. Gratis downloaden is heel eenvoudig, als je eenmaal weet hoe het moet. De populairste manieren zijn op dit moment het downloaden van nieuwsgroepen en het downloaden met torrents. Hieronder zijn de voor- en nadelen van beide manieren beschreven. Ook zijn de belangrijkste verschillen uitgelegd. Wil je liever meteen zelf aan de slag? Klik dan hier.

Downloaden van nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen bestaan al vrij lang en waren oorspronkelijk bedoeld voor het uitwisselen van nieuwsberichten. In de loop der jaren zijn nieuwsgroepen uitgegroeid tot netwerken met een gigantische hoeveelheid en diversiteit aan bestanden. Om toegang te krijgen tot het netwerk van nieuwsgroepen, dat vaak ‘Usenet‘  wordt genoemd, heb je een zogenaamde nieuwsgroepaanbieder (usenet provider) nodig. Deze aanbieder verschaft jou toegang tot dit netwerk, net zoals jouw internetaanbieder je toegang tot het internet geeft.

Heb je eenmaal toegang tot nieuwsgroepen, dan hoef je alleen nog maar te zoeken naar de bestanden die je wilt downloaden. Dat doe je op websites die alle bestanden binnen de nieuwsgroepen indexeren, de zogeheten indexers. Deze websites bieden nzb-bestanden aan, die je kan openen met een programma dat speciaal ontwikkeld is voor het downloaden van nieuwsgroepen, een zogeheten nieuwslezer. Klinkt dat ingewikkeld? Maak je geen zorgen, alles wordt hier stap voor stap uitgelegd.

Voor- en nadelen van nieuwsgroepen

+     100% legaal
+     downloaden met je maximale internetsnelheid
+     enorm aanbod, ook aan oudere bestanden
+     vergaande automatisering mogelijk

-      kost een paar euro per maand

Wil je meer informatie hebben over het downloaden via nieuwsgroepen? Klik dan hier. Wil je direct zelf aan de slag gaan met het downloaden via nieuwsgroepen? Volg dan de handleiding op deze website, die je hier kunt vinden.

Downloaden met torrents

Downloaden met torrents is met name populair omdat het volkomen gratis is en voor de meeste mensen vrij eenvoudig is. Om te kunnen downloaden met torrents heb je ten eerste een programma nodig waarmee je de gewenste bestanden kunt downloaden, een zogenaamde BitTorrent client. Een populaire keuze is μTorrent, dat je hier gratis kunt downloaden. Vervolgens moet je op internet op zoek gaan naar een zogeheten torrent-bestand. Dit is een bestand dat eindigt op .torrent, net zoals een Word-document eindigt op .doc of .docx. Vaak denken mensen dat het torrent-bestand  hetzelfde is als de bestanden die ze uiteindelijk willen downloaden. Dat is echter niet het geval. In een torrent-bestand staan in feite alleen maar links en instructies die kunnen worden gelezen door een BitTorrent client. Pas zodra je het gedownloade torrent-bestand in dat programma laadt, worden de gewenste bestanden gedownload.

Het downloaden van bestanden waar auteursrecht op rust (films, muziek, andere mediabestanden, etc.) door middel van torrents is verboden. Dat komt doordat het downloaden met torrents gebeurt op basis van het delen van bestanden (file sharing). Je bent dus nooit alleen maar aan het downloaden, maar ook altijd aan het uploaden. Uploaden is het versturen van bestanden die jij al (gedeeltelijk) hebt gedownload naar anderen. Dat komt neer op het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden, dat in Nederland verboden is.

Voor- en nadelen van torrents

    gratis
+     eenvoudig

-      meestal illegaal
-      snelheid en verkrijgbaarheid afhankelijk van andere downloaders
-      beperkt aanbod, vrijwel uitsluitend nieuwe bestanden

Wil je meer informatie hebben over het downloaden met torrents? Klik dan hier. Je kunt ook direct aan de slag gaan met het downloaden met torrents, door hier te klikken.


 Powered by Max Banner Ads